Winkelwagentje 0

Onze werkwijze

Duurzaamheid voorop

 

Wij proberen ons steentje bij te dragen. Bomen planten zal het klimaatprobleem echt niet oplossen. We geloven dat er eerst een fundamentele gedragsverandering nodig is. Gewoon verder blijven draaien in de mallemolen van de consumptie en dan een boom planten om het geweten te sussen, kan niet de bedoeling zijn. Maar niets doen omdat het probleem onoverkomelijk lijkt, was voor ons geen optie. Ons vastbijten in een positief verhaal. Dit is de ziel van ons project. 

 
 

 

Stop met boomplantacties

Dinsdag 26 november 2019 – VRT Nieuws  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/25/stop-met-boomplantacties/

Bioloog Tobias Ceulemans is kritisch voor de populaire boomplantacties die in het kader van klimaatacties georganiseerd worden. Een studie van zijn onderzoeksgroep toont aan dat de opslag van CO2 (broeikasgas) in de bodem trager verloopt bij aanplanten in vergelijking met spontane bossen. Bomen planten kost volgens hem ook nodeloos meer geld en middelen van de al erg schaarse natuurbehoudsmiddelen.

OF GA DOOR MET BOMEN PLANTEN

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/28/waarom-we-bomen-moeten-blijven-planten/

 

Wat wij hiervan onthouden is

SPONTANE BEBOSSING

Het spontaan laten bebossen van een perceel is beter dan een nieuwe aanplant. In het kader van een eetbaar bos is dit niet helemaal mogelijk omdat je dan aan productiviteit verliest. Wel proberen we de spontane houtkanten te behouden.

DE BODEM NIET VERSTOREN

“Bodems verstoren, zoals op akkers, veroorzaakt CO2-uitstoot van organische stof in de bodem,” aldus de bioloog. We geven hem helemaal gelijk. Wij willen geen tractor meer laten rijden op ons perceel en willen zeker de bodem niet meer omkeren. De akker was tot hier toe een maïsveld dat op gangbare manier werd geteeld. Het bodemleven is in 2019 nog nauwelijks te bespeuren. Van een hoog humusgehalte is hier jammer genoeg geen sprake.

PLANTGOED UIT BELGIË

Onze bomen worden bij Belgische kwekerijen gekocht via het Regionaal Landschap Brabantse Kouters maar ons bosplantgoed is niet altijd gecertificeerd. Zelfs het kweken van baby boompjes wordt monocultuur. Wij doen ons best om een goed evenwicht te behouden tussen prijs en kwaliteit.

ZIEKTES VOORKOMEN

Wij planten maximaal van elke soort 3-4 bomen zodat we het risico op ziekteverspreiding beperken.

DIVERSITEIT vs INVASIEVE SOORTEN

Het blijft een debat. Plant je bomen van “oude lokale rassen” die het hier 50 jaren geleden goed deden of bereid je je voor op de klimaatopwarming en zet je zuiderse rassen die het hier binnen 30 jaar hopelijk goed zullen doen? Als je dan kiest voor een paar nieuwe soorten, zijn ze dan invasief? Dit is volgens ons moeilijk te voorspellen. We doen ons best. Ons project is niet perfect, maar we proberen tenminste iets.

 
 

FOREST FARM

Wij hebben een vzw opgericht en planten enkel de bomen die gedoneerd werden. In de prijs zit inbegrepen: de boom zelf, de steunpalen, reeënbescherming, het planten zelf. Als er geld overblijft, gaat dit naar het graven van poelen, het bezoek van een wichelaar, het inzaaien van een kruidenmengsel. Niet naar de aankoop van machines.


TRANSPARANTIE

Wil je weten wat er precies met je donatie gebeurd? Klik dan op deze link. Qua werkingskosten hebben we momenteel enkel bankkosten. Wij werken zelf op vrijwillige basis.